Cheat sheet basis fotografie

By 11:00



 
Voor wie nog maar net van de automatische stand afkomt is het soms fijn om even terug te vallen op wat alles ook al weer inhoud en doet. Daarom deel ik deze fijne cheat sheet met jullie!


Ik kwam deze cheat sheet tegen op Pinterest, mooi duidelijk en overzichtelijk.
Nog een kleine uitleg er naast:

Exposure:

In je zoeker (of je scherm) zie je een balkje staan van -3 tot 3. Wanneer je rond de nul zit heb je volgens je camera de juiste instellingen te pakken.
Normaal zit je dus rond de nul.

Ga je experimenteren met licht, let dan vooral niet op die metertje.

Sluitertijd:

Hoe lang blijft de lens open? Het langste kan je halen met bulb (hierbij blijft de lens open zolang je de knop in drukt) Het kortste is voor mij 1/4000 (Er zijn nog snellere camera's!)

Hoe langer de lens open is, hoe meer licht er binnen komt. Ook krijg je bij een langere sluitertijd meer beweging in je foto. Het laagste wat je ongeveer uit de hand kan schieten is 1/50 (En dan heb je een hele vaste hand nodig haha!)

Diafragma:

Het diafragma valt (gedeelterijks) te vergelijken met je pupil, is het donker, dan wordt hij groter. Is er fel zonlicht dan wordt hij heel klein.

Bij een camera geld; hoe kleiner het getal, hoe groter de lens opening.

Wat een pupil dan weer niet doet en het diafragma wel is diepte bepalen. Heb je een groot diafragma (dus een klein getal, om het lekker verwarrend te maken) dan heb je maar een klein deel wat scherp wordt. De rest is een blur. Met een klein diafragma zal alles scherp zijn.

ISO:

De lichtgevoeligheid van de sensor, hoe de ISO in zijn werk gaat, geen idee. Maar dat maakt ook niet uit, als hij maar werkt toch?

Bij een lage ISO is je foto donkerder en zal hij weinig tot geen ruis hebben. Werk je met een hogere ISO zal je een lichtere foto krijgen maar heb je grotere kans op ruis. Hoeveel ruis je krijgt ligt aan je camera, sommige (vooral de oudere, goedkopere) camera's gaan op 800 al duidelijk ruis vertonen. Andere camera's pas later. Houd als het even kan je ISO op 400 of lager.

Witbalans:

De witbalans regelt de kleuren in je foto, de koele en warme tinten. Je kan een aantal presets gebruiken voor bepaalde omstandigheden. Toch raad ik aan de witbalans op automatisch te laten, vaak geeft dit het beste resultaat

You Might Also Like

0 reacties